Stabilitás Megtakarítási Számla – Változás!

Posted on Posted in Hazai vonatkozású információk

A nemzetgazdasági miniszter a napokban törvényjavaslatot nyújtott be a Stabilitás Megtakarítási Számla tekintetében irányadó adózási szabályok módosítására. Az intézmény bevezetésekor írt korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.

A speciális banki termék bevezetését mintegy adóamnesztia jelleggel vezette be a Kormány, melynek kifejezett célja a magánszemélyek által eddig eltitkolt jövedelmek állampapírba történő bevonása, melyért cserébe az adóalany mind a pénz eredete, mind annak adóterhei tekintetében 5 év alatt teljes amnesztiában részesül.

Az új módosítás célja, hogy az 5 évnél rövidebb időre elhelyezett betétek tekintetében a korábbi sávos adófizetési csökkentés helyébe egy gyorsított amnesztia lépjen. A módosítás alapján amennyiben Stabilitás Megtakarítási Számla kerül megnyitásra, és az 1 éven túl, de 5 éven belül kerül “feltörésre”, úgy az adóalany mindössze 10% szja fizetése mellett jogosult a fennmaradó egyenleg felhasználására.

A módosítás indoka a törvényjavaslat szerint az SMSZ számla egyenlegének mihamarabbi újra felhasználhatósága, és ezúton a gazdasági pénzforgalom bővítése.

A módosítás parlamenti elfogadása esetén a részletekről természetesen beszámolunk honlapunkon.