Elhárulhatnak az akadályok az európai internetes kereskedelem növekedése elől

Posted on Posted in Offshore és nemzetközi vonatkozású információk

EU-s versenypolitikai vizsgálat indul a határokon átnyúló internetes kereskedelem akadályainak megszüntetésére. Európában egyre népszerűbb az online vásárlás: sokan választják ezt a kényelmes és egyszerű formát, amikor például műszaki cikkeket, ruhákat vagy könyveket szeretnének beszerezni, esetleg utazást foglalnának.

A határokon átnyúló e-kereskedelem lassan nő

A webáruházak forgalma egyre növekszik, a határokon átnyúló e-kereskedelem népszerűsége azonban ennél sokkal lassabban nő. 2014-ben az uniós állampolgárok 50 százaléka vásárolt online; azonban más európai országban lévő webáruházból csak 15 százalék. Ennek okai a nyelvi akadályokban, a fogyasztói preferenciák különbségeiben, az EU tagországaiban hatályos szabályozás különbségeiben, illetve bizonyos, az e-kereskedelmet korlátozó intézkedésekben keresendők.

EU-s vizsgálat indul az akadályok elhárítása érdekében

Április elején egy berlini konferencián Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos bejelentette, hogy javaslatot terjeszt elő egy versenypolitikai vizsgálatra, melynek célja, hogy megszűnjenek a nemzetközi internetes vásárlás akadályai, hiszen a kereskedelem ezen, XXI. századi formája fontos szerepet játszik az egységes digitális piac megteremtésében. A vizsgálat keretében az Európai Bizottság minden tagállam érdekelt feleitől gyűjt majd be információkat, és elsősorban a határokon átnyúló internetes kereskedelem szerződésekből fakadó akadályait térképezi fel.

Módosíthatják a jogszabályokat

A vizsgálat célja, hogy a Bizottság jobban átlássa az adott piac működését, illetve azonosítsa azon tényezőket, amelyek korlátozhatják a versenyt. Az átfogó vizsgálódás során begyűjtött adatok és információk szolgálhatnak alapul a jövőbeli jogalkotási kezdeményezésekhez, melyek célja, hogy az online kereskedelemnek a XXI. században már ne legyenek földrajzi akadályai.