Offshore cég a sajtóban

Posted on Posted in Offshore és nemzetközi vonatkozású információk

“Offshore cég”, “offshore ügyletek”, “offshorozás” – téma, amely folyamatosan új és új ihlettel látja el a hazai és nemzetközi újságíró társadalmat. Hálás téma ez, jól “cikkezhető”, hiszen ez egy olyan jog- és tanácsadási terület, amelyet diszkrét jellegénél fogva mindig izgalom és feszültség leng körül.

A Napi Gazdaság minapi cikke például számba veszi a hazai cégekhez köthető offshore cégeket, és megkísérel pusztán a számok alakulásából következtetéseket levonni. Megállapítható, hogy az offshore cégek tekintetében a sajtóban szinte mindig adózási kérdéseket firtatnak, ezen környezetek népszerűségét pedig az adómentességgel magyarázzák.

Irodánk sokéves tapasztalata, hogy az offshore cégalapítás célja leggyakrabban nem adózási kérdésekkel van összefüggésben. Különösen igaz ez 2010 óta, mikor Magyarországon a személyi jövedelemadó szabályozás kiterjesztette az adófizetési kötelezettséget az offshore cégek útján realizált magánjövedelmekre. Elmondható tehát, hogy az offshore cégalapítás legális célja nem lehet adó-optimalizálás, hazai magánszemélyek részére ezt a vonatkozó törvényi szabályozás kizárja. Honlapunk évek óta leglátogatottabb oldala az offshore tényeket és igazságokat összegyűjtő cikkünk, melyben kísérletet teszünk ezen jogterülettel kapcsolatos néhány kérdés tisztázására.

Álláspontunk szerint az offshore cég alkalmazásának legfontosabb jogszerű szempontja az anonimitás és az ezen keresztül elérhető vagyonvédelem. A gyakorlatban megállapítható, hogy a klasszikus nonrezidens offshore cégek egyáltalán nem folytatnak pénzügyi aktivitást. Vállalkozók számára az offshore cégalapítás leggyakoribb oka a személyes anonimitás megőrzése vagyonvédelmi vagy egyéb üzletpolitikai szempont okán.