A startup jelentése

Posted on Posted in Startup

A startup kifejezéssel napjainkban számos helyen és a legkülönfélébb szóösszetételekben találkozunk: “startup-kurzusok”, “London mint európai startup-főváros”, “gyorsan szaporodnak itthon és külföldön is a startup-pályázatok”. A magyarországi “startup élet” is – mind a startup közösség aktivitását, mind a startup cégekben rejlő üzleti potenciált tekintve – egyértelműen meredeken felfelé ívelő szakaszban van. Joggal tehetjük fel tehát a kérdést: valójában mi is az a startup?

Startupnak nevezzük azokat az IT, illetve műszaki területen újonnan alakuló vállalkozásokat, melyek komoly tudásbázisuknak köszönhetően magas növekedési potenciállal rendelkeznek, s noha kicsiben kezdik, céljaikat tekintve a nemzetközi piacra törnek.

A startup lelke az ötlet. Azok a főként fiatal üzletemberek, akik startup-alapításra adják a fejüket, úgy érzik, megtalálták a következő nagy találmányt, a terméket, ami elhozza számukra a várva várt sikert. Fontos, hogy nagy ötlet alatt nem feltétlenül tudományos újdonságot kell érteni: startupként kezdte a nagy sikerű Foursquare alkalmazás is, mely kihasználta a korábban feltalált műholdas helymeghatározásban rejlő lehetőségeket.

Ahhoz azonban, hogy a nagyszerű ötletből működő vállalkozás legyen, számos egyéb tényező együtthatására van szükség: kellenek olyan tudásközpontok, ahol a vállalkozó szellemű fiatalok képezhetik magukat, kiismerhetik az őket érdeklő területet – erre kiváló terepet jelentenek az ún. startup hub-ok.

A startupok számára elengedhetetlen a megfelelő médiamegjelenés. Kis méretükből és anyagi hátterükből adódóan főként az internetes hirdetési lehetőségek vonzóak számukra, ugyanis ezzel a módszerrel nagy, az újdonságokra fogékony tömeget érhetnek el minimális befektetéssel. Az ismertség pedig jó esetben hozza magával az érdeklődést, amit egy tényleg jó ötlet gazdái előnyükre tudnak fordítani, és a kis startup cég hamarosan nemzetközi porondra léphet.

A startup kategóriába való besorolás szempontjából mellékes, hogy milyen jogi formában működnek ezek a cégek: ugyanúgy startupként kezdte a mára már hatalmas sikereket elért prezi.com Kft. és a ruházati Nanushka International Zrt. is. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy mind a tulajdonosok, mind a befektetők szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a startup jól struktúrált jogi háttere, ennek kidolgozásában pedig egy tapasztalt ügyvéd nagy segítséget jelent és később sok kellemetlenségtől óvja meg a befektetőket és az ötletgazdákat is.