Hatástalanok az OECD offshore központok ellen tett lépései

Posted on Posted in Offshore és nemzetközi vonatkozású információk

A Guardian brit napilap cikke szerint az elmúlt időszakban publikált banki adatok alapján megállapítható, hogy az elmúlt években az OECD és egyéb szervezetek által az offshore iparág ellen foganatosított lépések nem csökkentették az offshore pénzügyi központokban felhalmozott tőke mértékét.

A Bank of International Settlements (BIS) adatai alapján az offshore adóparadicsomokban tavaly ugyanakkora összegű betétet tartottak nyilván, mint 2007-ben. Mindez annak fényében érdekes, hogy az elmúlt öt évben korábban sosem látott vehemenciával támadták nemzetközi szervezetek az offshore központokat, és adóegyüttműködési egyezmények tömege került megkötésre ezen országokkal.

Niels Johannesen és Gabriel Suchman akadémikusok a következők szerint összegezték vonatkozó kutatásaik eredményét: “Ezidáig a G20 által az adóparadicsomok ellen foganatosított intézkedések teljes mértékben hatástalanok maradtak. A kikényszerített adóegyezmények eredményeztek ugyan némi adóparadicsomok közötti betét-áthelyezést, azonban nem eredményezték a tőke kimutatható mértékű repatriálását a magas adókörnyezetű országokba.”